На нашата веб страница  stanbenupravitel.com.mk, ние се трудиме да ја почитуваме вашата приватност и заштита на сите ваши лични податоци што ги собираме од посетителите кои ја користат нашата веб страница, а при кое собирање Друштвото дејствува како контролор на личните податоци во согласност со Законот за заштита на личните податоци. Нашата веб страница користи колачиња, кои ни овозможуваат да Ви обезбедиме подобра услуга, и доставување на содржините и рекламите до вас додека ја користите нашата веб страница. 

Оваа политика за колачиња (“Cookie Policy”) ги опишува видовите колачиња што ги користиме на веб страницата и целите за нивна обработка. 

Доколку имате прашања, ве молиме да не контактирате на . За повеќе информации за заштита на правата на приватност во нашата компанија, Ве молиме да ја прочитате нашата Политика за приватност. Политика за приватност.  

Внимателно прочитајте ја оваа политика за колачиња за сите детали околу користење на колачињата и информациите што ги собираме за вас и од вас.

Дефиниција на колачиња

Колачињата (cookies) се мали текстуални датотеки, кои се сместуваат во Вашиот компјутер или мобилен телефон од страна на веб страниците кои ги посетувате.

Колачињата се користат многу често од сопствениците на веб-страниците со цел да се олесни функционирањето на веб-страницата или да се запомнат вашите активности и преференции, за да се обезбеди персонализирана/приспособена содржина на веб-страницата и за да се прикаже нејзината навигациски историја. Овие текстуални датотеки може да бидат прочитани од веб-страниците што ги посетувате и да помогнат во вашата идентификација кога повторно ќе ја отворите веб-страницата.

Колачињата поставени од сопственикот на веб-страницата или од провајдерот на услуги (во овој случај  Станбен управител се нарекуваат „колачиња на првата страна“. Колачињата што се поставени од други страни, а не од сопственикот на веб-страницата, се нарекуваат „колачиња на трети страни“.

Постојани колачиња: овие колачиња остануваат ан уредот на корисникот за временски период определен во самото колаче. Тие се активираат секој пат кога корисникот ќе ја посети веб страницата која го има поставено тоа колаче.

Колачиња за сесија: овие колачиња им овозможуваат на операторите на веб страниците да ги поврзат дејствијата на корисникот за време на сесијата во прелистувачот од каде пристапува корисникот. Сесијата почнува кога корисникот го стартува прозорецот од прелистувачот и завршува кога ќе го затвори прозорецот од прелистувачот. Колачињата за сесија се создаваат привремено. Откако ќе го затворите прелистувачот, сите колачиња за сесија се бришат.

Кои колачиња ги користиме и зошто?

Општо гледано, веб страницата користи колачиња за да ве разликува вас од други корисници на веб страницата. Ова пред се ни помага да ви овозможиме добро искуство кога ја пребарувате веб страницата и секако ни овозможува да ја подобриме истата. Колачињата исто така се користат за со цел да се олесни функционирањето на веб-страницата или да се запомнат вашите активности и преференции, за да се обезбеди персонализирана/приспособена содржина на веб-страницата и за да се прикаже нејзината навигациска историја. Колачињата што можеме да ги користиме на веб страницата може да се поделат на следниов начин:

 1. Неопходни
 2. Аналитични
 3. Перформанси/Функционирање
 4. Таргетирање

Некои колачиња можат да исполнат повеќе од една од наведените цели.

Неопходни колачиња ви овозможуваат да се движите низ веб страницата и да користите основни карактеристики на страницата. Без овие колачиња, не можеме да ги обезбедиме бараните услуги.

Овие колачиња ги користиме за:

 • Да ве идентификуваме вас дека сте најавени на веб страницата и да ве автентицираме
 • Да се осигуриме дека сте поврзани со соодветната услуга на веб страницата кога вршиме какви било измени во начинот на функционирање
 • За безбедносни цели

Доколку ги спречувате овие колачиња, не можеме да гарантираме како ќе реагира веб страницата за време на вашата посета.

Колачиња за аналитика собираат информации за тоа како ја користите веб страницата, на пр, страниците кои ги посетувате, и доколку сте искусиле грешки на нашата веб страна. Овие колачиња не собираат информации што би можеле да ве идентификуваат и се користат само за да ни помогнат да го подобриме работењето на веб страната, да ги разбереме интересите на нашите корисници и да ја измериме ефективноста на рекламирањето.

Ние користиме колачиња за аналитика за:

 • Да спроведеме аналитика на веб страната: Добиваме статистика за начинот на користење на веб страната
 • Да добиеме податок за бројот на корисници на веб страната што вршеле прегледи на одреден продукт или услуга,
 • Помош за да подобрување на веб страната со мерење на сите грешки и потфрлување што се појавуваат,
 • Да тестираме различни дизајни за веб страната

Со некои од нашите колачиња, за нас  управуваат и трети страни.

Колачиња за перформанс/функционалност се користат за давање на услуги или за памтење на поставките за подобрување на вашата посета.

Ние користиме колачиња за функционалност за:

 • Да се запамтат поставките што сте ги примениле, односно одбрале, како што се распоредот, големината на текстот, преференции и бои,
 • Да се запамти дали веќе сме ве прашале дали сакате да пополните анкета, да учествувате во наградна игра и ткн…
 • Да се запамти дали сте вршеле преглед на одредени компоненти или листи на веб страната за да не ви се повторуваат
 • За да покаже кога сте најавени во веб страната 

Кога бараме ваша согласност 

За сите колачиња е потребна ваша согласност.

Ваша согласност бараме пред да ги поставиме колачињата на вашиот уред. Согласност можете да дадете со кликнување на соодветното копче на банерот што ви е прикажан на почеток на вашата посета. Доколку не сакате да дадете согласност или  сакате да ја повелечете согласноста за било какви колачиња, во било кое време, ќе треба да ги избришете и блокирате односно оневозможите колачињата преку поставките на прелистувачот. Видете подолу во оваа политика за тоа како да го направите ова. Имајте предвид дека оневозможување на овие колачиња ќе влијае на функционалноста на веб страната и може да ве спречи да имате пристап до одредени карактеристики на веб страната.

Како да ги избришете или блокирате колачињата

Повеќето веб прелистувачи овозможуваат одредена контрола на повеќето колачиња преку поставките на прелистувачот. Меѓутоа, ако ги користите поставките на прелистувачот за блокирање на сите колачиња (вклучително и неопходните колачиња), можеби нема да можете да пристапите до целата веб страна или до одредени нејзини делови. 

Промена на поставките за колачиња.  Поставките на прелистувачот за промена на поставките за колачиња обично се наоѓаат во менито ‘options’ или ‘preferences’ на вашиот прелистувач.Со цел да ги разбереме овие поставки, следниве линкови може да бидат корисни. Во спротивно, треба ја користиме опцијата ‘Help’ во вашиот прелистувач за повеќе детали.

Повеќе информации. За да дознаете повеќе за колачињата, вкллучително и како да видите како се поставени колачињата, како да управувате и бришете, посетете ја страницата www.aboutcookies.org.

Листа на колачиња

Назив на колчето  Цел Сесија /постојано тип
     
_fbpstanbenupravitel.com.mkОва колаче е поставено до Фејсбук за испорака на реклами кога корисниците се на Фејсбук или некој дигитална платформа оддржувана од Фејсбук по посета на ова веб страна.Постојан / 3 месециКолаче за таргетирање
_frFacebook.com – Колачиња од трета странаКолачето е поставено од Facebook за на корисниците да им се прикажат релевантните реклами, и да ги мери и подобри рекламите. Колачето исто така, го следи однесувањето на корисникот на интернет на сите страници кои имаат Facebook pixel или Facebook social pluginПостојан/  3 месециКолачиња за таргетирање
_ascstanbenupravitel.com.mkОва колаче се користи за следење на информациите за корисникот и истото да се извести во аналитичките услуги на Алекса.Сесија – 30 минутиКолачиња за аналитика
_ aucstanbenupravitel.com.mkОва колаче се  користи за следење на однесувањето на корисницитеПостојан / 1 годинаКолачиња за аналитика
Iidstanbenupravitel.com.mk сесијаКолачиња за аналитика
 __utmaКолачиња од трета страна – Google AnalyticsОва колаче е поставено од Google Analytics, и се користи за да се разликуваат корисниците и сесиите. Колачето се креира кога се стартува библиотека на JavaScript и нема постојни колачиња __utmaПостојан / 2 годиниКолаче за перформанс  
__utmbКолачиња од трета страна – Google AnalyticsОва колаче е поставено од Google Analytics. Колачето се користи за да се одредување на нови сесии/посети. Колачето се ажурира секој пат кога се праќаат податоци до Google AnalyticsПостојан/30 минутиКолаче за перформанс 
 __utmcКолачиња од трета страна – Google AnalyticsОва колаче е поставено од Google Analytics и се брише кога корисникот ќе го затвори прелистувачот.СесијаКолаче за перформанс 
 __utmzКолачиња од трета страна – Google AnalyticsОва колаче е поставено од Google Analytics и се користи за складирање на изворот на сообраќај преку кој корисникот стигнал до вашата страницаПостојан / 6 месециКолаче за перформанс 
 __utmtКолачиња од трета страна – Google AnalyticsОва колаче е поставено од Google Analytics и се користи за намалување на стапката на барања за пристапСесијаКолаче за перформанс 

Google reCAPTCHA

Google reCAPTCHA е услуга за безбедност на веб-страници што ја заштитува нашата веб-страница од спам и злоупотреба. Таа користи напредни техники за анализа на ризици за да разликува помеѓу луѓе и ботови. Посетителите на веб-страницата во делот “Регистрација на нов корисник” и “Контактирајте нé ќе треба да го поминат тестот на Google reCAPTCHA за да потврдат дека се реални корисници. Google ги изјаснува својата политика за приватност тука и политика за користење тука за Северна Македонија.

Контактирајте не

За било какви прашања слободно можете да не контактирате на: stanbenupravitel@gmail.com